Fegato alla milanese

FIDEGH A LA MILANESA

 Składniki: 

  • 400 g wątroby wieprzowej krojonej w 4 plastry
  • 80 g masła
  • 4 dkg bulki tartej
  • 1 cytryna
  • 1 jajko
  • 1 pęczek natki z pietruszki
  • mąka, sól, pieprz, olej

Przygotowanie:

Na talerzu pozostawić wątróbki z pokrojoną pietruszką, solą i pieprzem oraz 2/3 łyżki oleju, i marynując około 1 godzinę. W międzyczasie przygotować talerz z bułką tartą i odrobiną maki. Cytrynę pokroić na 4 kawałki. Roztrzepać jajko z odrobiną soli. Oczyścić z marynaty kawałki wątróbki i obtoczyć w mące, jajku i na końcu w bułce tartej. Rozgrzać na patelni masło, dodając wątróbki i smażyć na zloty kolor z obu stron. Upieczone kawałki wątróbki położyć na papierowych serwetkach w celu odtłuszczenia. Podawać z kawałkiem cytryny.

Pin It on Pinterest

Share This