Frittelle dolci

LACIADITT

 Składniki: 

  • 250 g mąki
  • 500 g mleka
  • 50 g cukru
  • 3 średnie jabłka
  • 1 jajko
  • olej do pieczenia.
  • sól

Przygotowanie:

Obrać jabłka i pokroić w cienkie plasterki, usuwając głąb. W misce wymieszać razem mąkę, jajko, mleko i szczyptę soli. Wyrabiać ciasto aż zrobi się płynne. Do ciasta dodać jabłka i pozostawić na 30 minut w ciepłym miejscu. W międzyczasie przygotować talerz z papierowymi serwetkami , tacę i dużą patelnię z olejem. Rozgrzać olej, kiedy będzie gorący kłaść łyżkami jabłka i piec z obu stron na złoty kolor. Nie smażyć więcej niż 3 lub 4 jednorazowo, ponieważ się zlepią. Po upieczeniu wyłożyć placuszki na serwetki papierowe w celu odsączenia tłuszczu. Położyć na tacy i posypać cukrem