Panettone

EL PANATTON

 Składniki:

  • 350 g maki
  • 320 g masła
  • 80 g cukru
  • 60 g drożdży
  • 100 g rodzynek
  • 60 g owoców kandyzowanych (pomarańcza  i cytryna)
  • 4 jajka, sól

Przygotowanie:

Rozrobić drożdże w odrobinie ciepłej wody (bardziej zimna niż gorąca). Zarobić drożdże z 100 g maki. W cieście zrobić cięcie i pozostawić przez około 20 ? 25 minut trzymając zawinięte w ściereczkę. Następnie do ciasta dodać 125 g maki oraz 2/3 łyżki ciepłej wody i wyrabiać ciasto. Zawinąć ciasto ponownie w ściereczkę do momentu aż ciasto podwoi swoja objętość. Pokroić kandyzowane owoce na małe kawałeczki. Rodzynki włożyć do wody na 15 minut, a potem odsączyć W międzyczasie w odrobinie wody rozpuścić cukier. Dodać do syropu, ubite trzepaczką, 4 żółtka i dwa białka, gotować wszystko w garnku, który jest umieszczony w wodzie, wystudzić rozpuszczone składniki Rozpuścić 90 g masła. Dodać do wyrośniętego ciasta pozostałą mąkę, startą skórkę z cytryny, szczyptę soli i ciepły syrop. Wyrabiać ciasto przez około 15 minut, dodając trochę wody cieplej jeśli istnieje potrzeba, otrzymując gładkie ciasto. Na końcu dodać kandyzowane owoce i rodzynki Rozgrzać piekarnik do 220°. Odstawić ciasto na około 15-20 minut Wysmarować masłem formę na ciasto i pokryć papierem. Na cieście zrobić cięcie w postaci krzyża Piec ciasto około 1 godziny. Po 10 minutach pieczenia na wierzchu ciasta ułożyć pozostałe masło, pamiętając aby obniżyć temperaturę pieczenia jeśli wierzch ciasta zmieni kolor

Pin It on Pinterest

Share This