Rustin ne gaa

 Składniki:

  • 4 zwinięte kawałki cielęciny o grubości 3 cm, 200 g każdy
  • 60 g masła
  • 40 g boczku
  • 2 dl wina białego wytrawnego
  • 1 dl rosołu
  • 1 liść szałwi, sól pieprz

Przygotowanie:

Smażyć po obu stronach mięso na patelni z 40 g masła i szałwią przez około 10 minut. Na kilka minut przed końcem smażenia dołożyć pokrojony boczek. Posolić i popieprzyć do smaku. Wyłożyć z patelni mięso i boczek i zachować je w cieple. Zlikwidować tłuszcz ze smażenia i szałwię, położyć patelnie powrotem na ogniu, roztopić części stężale na dnie patelni, zredukować je prawie w całości i dołożyć rosół. Jak rosół wyparuje w połowie przefiltrować otrzymany sos i dodać do niego resztę masła, ubić trzepaczka. Włożyć z powrotem mięso i boczek na patelnie i pozostawić w sosie przez 1 minutę.