Tortelli di carnavale alla milanese

TORTEI DE CARNEVAA A LA MILANESA

 Składniki: 

  • 250 g maki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • 200 ml mleka
  • 200 ml wody
  • 6 jajek
  • 1 torebka wanilii
  • 1 szczypta cynamonu
  • Skórka od cytryny
  • Rum, Sól, Olej do smażenia

Przygotowanie:

Do garnka wlać mleko i wodę, włożyć masło pokrojone na kawałeczki, cukier, wanilię, szczyptę cynamonu, skórkę z cytryny i szczyptę soli. Postawić na ogniu i zagotować, po czym wyjąć skórkę z cytryny i zdjąć garnek z ognia, dodać mąkę szybkim ruchem. Wymieszać wszystko drewnianą łyżką i kiedy mąka się rozpuści, postawić ponownie na ogniu. Mieszając gotować wszystko około 10-15 minut do czasu aż nie będzie odchodzić od boków garnka i stanie się gładkie. Wystudzić mieszając od czasu do czasu, dodając po jednym jajku, mieszać tak aby jajko się rozpuściło po czym dodawać następne. Wlać pół szklanki rumu i pozostawić około 1 godziny. W garnku rozgrzać olej i piec z ciasta 6-7 małych okrągłych ciasteczek jednorazowo (wyciągać z garnka za pomocą łyżki). Pierożki musza zwiększyć swoja objętość i pozostać puste w środku. Obracać z jednej strony na druga aż nabiorą ładnego złotego koloru, po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Podawać cieple, można je również nadziać kremem pasticceria, zanim się posypie cukrem.

Pin It on Pinterest

Share This