Trippa alla milanese

BUSECCA

 Składniki:

  • 1000 g flaków cielęcych
  • 250 g ogona wołowego
  • 20 g rozgniecionych pomidorów
  • 150 g fasoli
  • 200 g parmezanu
  • 50 g masła
  • 2 średnie cebule
  • 1 zielony seler
  • 1 duża marchew
  • 4 liście szałwi
  • sól, cynamon

Przygotowanie:

Flaki powinny być już oczyszczone i podgotowane. Umyć flaki i pociąć na listwy dosyć duże. Pokroić na ćwiartki cebule. Podsmażyć cebulę na maśle w dosyć dużym garnku. Pokroić na plasterki seler i marchew. Dodać do cebuli seler, marchew, fasolę, pomidory, liście szałwi i podsmażyć przez kilka minut. Dodać flaki i ogon do warzyw i pozostawić do smażenia przez około 10 minut. Dodać 1 l wody. Posolić dodać trochę cynamonu. Przykryć garnek i gotować na wolnym ogniu przez około 2 godziny. Podawać w głębokich talerzach posypane parmezanem.