Zuppa di cipolle

SUPA DE SCIGOL

 Składniki:

  • 1400 g cebuli
  • 100 g żółtego sera
  • 80 g masła
  • 1,5 l rosołu na mięsie
  • 40 g parmezanu
  • 8 kawałków czerstwego chleba

Przygotowanie:

Przygotować rosół i trzymać go w cieple. Pokroić nie za cienko cebule. W dosyć szerokim garnku roztopić masło i dodać cebule. Kiedy się zarumienią przykryć garnek i gotować na wolnym ogniu dodając od czasu do czasu trochę rosołu. Po około godzinie dodać resztę rosołu i zwiększyć płomień, gotować około 30 minut. Przepuścić zupę przez sito

Podgrzać w piekarniku chleb. Położyć na kromkach chleba. ser i włożyć z powrotem d piekarnika, do roztopienia się sera

Rozgrzać piekarnik do 200°. Wyłożyć blachę kilkoma. kawałkami chleba z serem, wylać na to około ćwiartkę zupy, następnie ułożyć druga warstwę z chleba, wylać na to resztę zupy i posypać parmezanem. Włożyć na nowo do piekarnika na około 15 minut po czym podawać prosto z blachy.